Çevre Yaklaşımımız
Acacia Maden İşletmeleri A.Ş. olarak yaşadığımız çevrenin korunmasının ve iyileştirilmesinin işimizin ve hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğunun bilincindeyiz.
Bu bilinçle faaliyetlerimiz kaynaklı meydana gelebilecek Çevresel etkileri tamamen ortadan kaldırmak ya da en az düzeye indirmek için doğal kaynakları en doğru şekilde değerlendirme hedefi alt yapısını sürekli güncelleyerek, ülkemizin yasal gereklilikleri, TS ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi gereklilikleri, taahhütlerimiz ve IFC /Dünya Bankası Standartları doğrultusunda çevre ile uyumlu sürdürülebilir madencilik anlayışı ile hareket etmekte ve misyon edindiğimiz değerlerimizi hayata geçirmekteyiz.
Çevre Departmanımız Organizasyonel Yapısı
Çevre Departmanımız, kapsam tablomuzda belirtilen lokasyonlarda, 6 farklı görev tanımını barındıran bir yapıyla, İşletme Müdürlüğüne bağlı olarak, İşletme Müdürüne, Genel Müdür Yardımcısına ve Genel Müdüre raporlamalarını yapmaktadır.
Çevre Departmanımız ait organizasyon yapısı aşağıdaki gibidir:
- Çevre Müdürü
- Çevre Yöneticisi
- Çevre Şefi
- Çevre Mühendisi (2)
- Çevre Görevlisi
Entegre Yönetim Sistemi Politikası Hakkında
Entegre Yönetim Sistemi Politikası, en basit anlatımı ile bir kuruluşun üst yönetiminin Entegre Yönetim Sisteminin bileşenleri hakkındaki (Kalite, Çevre, İSG, Enerji, vb.) duruşunu ve niyetini gösteren taahhüt beyanıdır ve çalışanlar başta olmak üzere bütün paydaşların Üst Yönetimin Entegre Yönetim Sistemi’ne bakışını ve niyeti anlamasını sağlar.
Bu doğrultuda ilgili çevresel mevzuatın yanı sıra TS EN ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sisteminin gerekliliklerini de takip eden ve uygulayan Acacia Maden İşletmeleri A.Ş., 23.05.2023 tarihinde aşağıda bilgilerinize sunulan Entegre Yönetim Sistemi Politikasını oluşturmuş, ilgili tüm taraflarla paylaşmış, bu politikayı destekleyen hedeflerini belirlemiş olup, bu hedeflerin takibini belirli aralıklarla düzenlenmekte olan Yönetimin Gözden Geçirmesi toplantılarında gözden geçirmekte, tutmayan hedefler için aksiyonlar tanımlamakta ve alınan aksiyonların etkinliğini değerlendirerek sürekli iyileştirme koşullarını sağlamaktadır.
Entegre Yönetim Sistemi Politikamız
Acacia Maden İşletmeleri A.Ş. olarak, vizyon, misyon, ilke ve değerlerimize göre oluşturduğumuz Entegre Yönetim Sistemi ile yasal ve diğer gereklilikler doğrultusunda hareket etmeyi, paydaşlarımızın güvenini kazanmayı, yenilikçi, sorumlu ve duyarlı bir yaklaşımla Türkiye’deki metal madenciliğinde bölge ve ülke ekonomisine değer katmayı amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda;
taahhüt ve beyan ederiz. |
Entegre Yönetim Sistemi Kapsamımız
Acacia Maden İşletmeleri A.Ş. olarak, aşağıda verilen tabloda belirtilen lokasyonlarda maden cevherinin araştırılması, üretimlerinin planlanması, çıkartılması, konsantre formunda üretilmesi, pazarlaması ve satışına yönelik faaliyetlerimizi gerçekleştirmekteyiz.
Genel Müdürlük | Yönetsel Faaliyetler | Kazım Özalp Mah. Karaca Sok. No:32/7 Çankaya – ANKARA / TÜRKİYE |
Maden cevherinin araştırılması, üretimlerinin planlanması, çıkartılması, konsantre formunda üretilmesi, pazarlaması ve satışına yönelik yönetsel faaliyetler |
|
Tesis | Cevher Zenginleştirme | Bağdere Köyü Çaylı Mahallesi No: 50 Hanönü – KASTAMONU / TÜRKİYE |
Maden cevherinin zenginleştirilmesiyle ilgili üretim planlamalarının yapılması, üretim planına uygun olarak zenginleştirilmesi ve konsantre formunda üretilmesi |
|
Maden | Açık Ocak Faaliyeti | Küreçayı Köyü, Küpeli Mahallesi No: 11 Hanönü – KASTAMONU / TÜRKİYE |
Madenlerin araştırılması ve çıkartılması |
|
Samsun Liman | Lojistik | Rıhtım Bulvarı Samsunport Limanı 55100 İlkadım – SAMSUN / TÜRKİYE |
Konsantre formda üretilen madenin depolanması ve sevkiyatı |
Şirketimiz yukarıda belirtilen lokasyonlarda; TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemini, TS EN ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemini, TS ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemini ve TS EN 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemini kurmuş, stardartların gerekliliklerine uygun olarak süreçlerini tanımlamış, risk ve fırsat değerlendirmelerini yapmış ve iç ve dış hususlarını belirlemiştir.
Uygulanabilir Olmayan Maddeler
Aşağıda listelenmiş olan maddeler ise uygulanabilir olmayan madde olarak belirlenmiş ve Entegre Yönetim Sistemimizin kapsamı dışında tutulmuştur:
- Maden çıkartma ve işleme faaliyetleri toprağın maden içeriğiyle doğrudan ilgili olduğundan kuruluşumuzda ürünle ilgili tasarım ve geliştirme yapılmamaktadır. Bu gerekçe ile TS EN ISO 9001:2015’in 8.3 nolu maddesi uygulanabilir olmayan madde olarak belirlenmiştir.
- Kuruluşumuzda elde edilen çıktıların sonraki izleme veya ölçümle doğrulanamadığı bir durum bulunmamaktadır. Tüm yapılan faaliyetler kontrol edilebilmektedir. Dolayısı ile üretim ve hizmetin sunumu için süreçlerin planlanan sonuçlara erişme yeteneğinin, geçerli kılınması ve periyodik olarak geçerli kılma faaliyetinin tekrarlanması gerekmemektedir. Bu gerekçe ile TS EN ISO 9001:2015’in 8.5.1/f maddesi kapsam dışı bırakılmıştır.
- Şirketimizde fikri haklar dahil müşteriye ait herhangi bir mülkiyet bulunmamaktadır. Bu gerekçe ile TS EN ISO 9001:2015’in 8.5.3 nolu maddesinin müşteri mülkiyetiyle ilgili kısımları kapsam dışı bırakılmıştır.
Acacia Maden İşletmeleri A.Ş. Proje faaliyetinin başlangıcından itibaren arama,inşaat, işletme,kapatma ve kapatma sonrası dönemleri kapsayan tüm faaliyet alanlarına ait çevresel etkiler bir bütün şeklinde değerlendirerek gerekli izlemelerin yapılabilmesi için Çevre Mevzuatı ve IFC Standartlarına uyumlu olarak oluşturulan Çevresel izleme planı kapsamında su, toprak ve hava kalitesi konularında düzenli olarak izleme ve ölçme çalışmaları yapılmaktadır.
Hava Kalitesi İzleme Planı:
Çöken Toz, PM10, PM2.5, SO2, NO2, CO, Gürültü Ölçümü, Titreşim Ölçümü , Emisyon Ölçümleri
Su Kalitesi İzleme Planı:
Yeraltı Suyu Kalitesi, Yüzey Suyu Kalitesi, Kullanma Suyu Kalitesi
Toprak Kalitesi İzleme Planı:
Fiziksel Parametreler, Kimyasal parametreler
Biyoçeşitlilik
Acacia Maden İşletmeleri A.Ş. faaliyet alanlarında canlı türlerinin, yaşam alanlarının korunması ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı için Çevre Mevzuatı ve IFC Standartlarında, dolayısıyla Avrupa Birliği (AB) Standartlarında flora, fauna ve sucul ekosistem izleme çalışmaları yapılmaktadır.
Proje kapsamında, 2018’de IFC PS6 doğrultusunda geliştirilmiş bir Biyoçeşitlilik Eylem Planı (BAP), 2019 yılında flora ve fauna türleri için in-situ ve ex-situ önlemlerinin uygulanmasını içeren biyoçeşitlilik yönetimi ve izleme çalışmaları, her yıl en az iki dönem olmak üzere uzman akademisyenler tarafından gerçekleştirilmektedir. Hazırlanan raporlar Sinop Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne sunulmaktadır.
Acacia Bakır Madeni İşletme Sahasının Florası 2018 yılında bölgede vejetasyonun en iyi olduğu dönemler olan Mayıs ve Temmuz aylarında yapılan arazi floristik çalışmalar neticesinde faaliyet alanından 64 familyaya ait toplam 271 tür ve tür altı seviyede takson tespit edilmişti. Tespit edilen bu türlerden 29‟u ülkemiz için endemiktir.
2019 ve 2020 yıllarında yapılan izleme çalışmalarında hem yeni tespitler yapılmış hem de alanda yayılış gösteren lokal ve bölgesel yayılışlı endemik bitki türlerinin faaliyetten etkilenip etkilenmedikleri tespit etmek amacı ile izleme, ex-situ koruma amaçlı tohum toplama ve in-situ korumaya katkı sağlama amacı ile offset çalışmaları yapılmıştır. 2018, 2019 ve 2020 yıllarında faaliyet alanında gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde alanından 64 familyaya ait toplam 288 tür tespit edilmiştir. Tespit edilen bu türlerden 35‟i endemiktir. Endemik taksonlardan 2‟si bilim dünyası için yeni tür olduğu için Astragalus aybarsii H. Duman & Aytaç ve Lamium ponticum Miller subsp. anatolicum Celep) isimleri verilerek yayınlanmıştır (Duman, H. & Aytaç, Z. 2020, Celep, F., Karaer, F. & Duman, H. 2021). Alandan tespit edilen diğer endemiklerden 1‟i lokal (Dianthus varankii), 8‟i bölgesel (Astragalus barbarae, Astragalus kastamonuensis, Astragalus albifolius, Astragalus humillimus, Genista vuralii, Onosma briquetii, Verbascum freynii, Verbascum pseudovarians), 24ü ise nispeten geniş yayılışlıdır. 2019 yılında faaliyet alanında yayılış gösteren lokal ve bölgesel yayılışlı endemik türlerin tohumları toplanarak EX-Situ koruma amaçlı Türkiye Tohum Gen Bankasına teslim edilmiştir. Yine 2019 yılı sonbahar döneminde faaliyet alanında sadece bir lokasyonda yayılış gösteren ve türün yayılış gösterdiği lokasyon pasa döküm alanı olduğu için tahrip olacağı göz önüne alınarak türe ait fertler taşınmış ve doğal uygun bir habitata In-Situ koruma amaçlı dikilmiştir.
Maden sahası içinde uzman akdemisyenlerin görüşü ile oluşturulan “Endemik Bitki Koruma Alanı” sadece lokal ve bölgesel yayılışlı endemik türlerin translokasyon yöntemi ile taşındığı alan misyonunu görümesinin yanı sıra aynı zamanda faaliyet alanında yayılış gösteren tüm lokal ve bölgesel endemik türlerin bir arada sergilenebileceği eğitim ve farkındalık yaratma amacına da hizmet edebilmektedir. 2019 yılı Sonbahar döneminde In-Situ koruma amacı ile pasa alanından sökülerek “Endemik Bitki Koruma Alanı” olarak belirlenen alana dikimi gerçekleştirilen ve bölgesel endemik olan Astragalus kastamonuensis türüne ait 15 öbeğin başarılı bir şekilde yaşamlarına devam ettiği, hepsinin çiçeklenme döneminde ve sağlıklı oldukları Haziran 2023 döneminde gözlenmiştir. Buna göre Astragalus kastamonuensis türünde translokasyon yöntemiyle yerinde koruma çalışmalarının başarısının oldukça yüksek olduğu da (%100) kayıt altına alınmıştır. Endemik bitki koruma alanında doğal olarak lokal endemik Dianthus varankii türü de yayılış göstermektedir. Böylece kuruluş aşamasında olan “Endemik Bitki Koruma Alanı”nda 2 bölgesel endemik türün sağlıklı populasyonlarının yaşamını sürdürdüğü de kayıt altına alınmıştır.
Çalışma alanlarında tespit edilen flora (bitki), fauna (hayvan) ve sucul türlerin tespit edilen bireyleri için Çevre Departmanı tarafından ve tespit eden kişi tarafından “Tarama Formu” doldurularak bireyler, ilgili alandan alınarak , uzman görüşü ile uygun alanlara taşınmaktadır.
Madencilik faaliyetlerinin her aşamasında faaliyet alanları ve etki alanlarında fauna bireylerinin izlenmesini ve doğaya yeniden kazandırma çalışmaları sonrasında ekosistemin canlanması sürecinin değerlendirmelerinin yapılması açısından fotokapanlar ile izlemeler yapılmaktadır.
Biyoçeşitlilik Çalışmalarımız
Tesislerimizin etki alanındaki canlı çeşitliliğini daha yakından tanımak, onları koruyucu projeler başlatmak, buradaki canlı çeşitliliğini arttırarak ekosistemin daha da güçlenmesini sağlamak amacıyla Acacia Biyoçeşitlilik Projesini yürütüyoruz.
Biyoçeşitlilik, her geçen gün sürdürülebilir büyümenin önemli parçalarından biri haline gelmektedir. Üretim süreçlerinde alınan çevresel tedbirlerin yakın ekosistemler üzerindeki etkilerinin izlenmesi, çevresel tedbirlerin başarıya ulaşıp ulaşmadığı konusunda bilgi vermesi açısından da şüphesiz en önemli göstergedir.
Acacia Maden İşletmeleri A.Ş. olarak sürdürülebilir büyümenin üç önemli ayağından birinin çevre yönetimi olduğuna inanıyoruz ve bu nedenle çevre yönetimi, en önemli kurumsal değerlerimizden biridir. Ekonomik başarı, çevre koruma ve sosyal sorumluluk arasında denge kurmak, uzun yıllardır kurumsal kültürümüzün temelidir ve kurumsal değerlerimize yansıtılmaktadır. Çalışanlarımız ve müşterilerimizle ekip halinde çalışarak çevre ve toplum için gelişmeyi günümüzde ve gelecekte dünya genelinde destekliyoruz.
Çalışmalarımız alanlarında uzman akademisyenlerle birlikte biyoçeşitliliğin izlenmesi ile ilgili sistematik çalışmalarımız tesis içinde ve çevresindeki bitki ve hayvan türlerinin tespit edilmesi ve fotoğraflanmasıyla başladı. Tesis çevresindeki ormanlık alandaki ve tatlı su ekosistemlerindeki türleri kayıt altına alarak ilk canlı envanterini oluşturduk. Çalışmalarımızı tesislerimiz çevresindeki karasal ve sucul ekosistemlerde yürütüyoruz.
Floranın Korunması
Çalışmalarımız alanlarında uzman akademisyenlerle birlikte biyoçeşitliliğin izlenmesi ile ilgili sistematik çalışmalarımız tesis içinde ve çevresindeki bitki ve hayvan türlerinin tespit edilmesi ve fotoğraflanmasıyla başladı. Tesis çevresindeki ormanlık alandaki ve tatlı su ekosistemlerindeki türleri kayıt altına alarak ilk canlı envanterini oluşturduk. Çalışmalarımızı tesislerimiz çevresindeki karasal ve sucul ekosistemlerde yürütüyoruz.
Bitki Türleri
Endemik Bitki Türleri
Faunanın Korunması
Çalışmalarımız alanlarında uzman akademisyenlerle birlikte biyoçeşitliliğin izlenmesi ile ilgili sistematik çalışmalarımız tesis içinde ve çevresindeki bitki ve hayvan türlerinin tespit edilmesi ve fotoğraflanmasıyla başladı. Tesis çevresindeki ormanlık alandaki ve tatlı su ekosistemlerindeki türleri kayıt altına alarak ilk canlı envanterini oluşturduk. Çalışmalarımızı tesislerimiz çevresindeki karasal ve sucul ekosistemlerde yürütüyoruz.
Faaliyet Alanımızda Tespit Ettiğimiz Amfibia Türleri
Faaliyet Alanımızda Tespit Ettiğimiz Sürüngenler
Faaliyet Alanımızda Tespit Ettiğimiz Memeli Türleri
Toggle Content goes here
Faaliyet Alanımızda Tespit Ettiğimiz Kuş Türleri
Phalacrocorax Carbo | Karabatak | Great Cormorant | (LC) Asgari Endişe | ||
Casmerodius Albus | Büyük Ak Balıkçıl | Great White Egret | (LC) Asgari Endişe | ||
Ardea Cinerea | Gri Balıkçıl | Grey Heron | (LC) Asgari Endişe | ||
Ciconia Nigra | Kara Leylek | Black Stork | (LC) Asgari Endişe | ||
Ciconia Ciconia | Leylek | White Stork | (LC) Asgari Endişe | ||
Neophron Percnopterus | Küçük Akbaba | Egyptian Vulture | (EN) Nesli Tükenmekte | ||
Aegypius Monachus | Kara Akbaba | Black Vulture | (NT) Neredeyse Tehdit Altında | ||
Circaetus Gallicus | Yılan Kartalı | Short-Toed Snake Eagle | (LC) Asgari Endişe | ||
Accipiter Nisus | Atmaca | Sparrowhawk | (LC) Asgari Endişe | ||
Buteo Buteo | Şahin | Buzzard | (LC) Asgari Endişe | ||
Buteo Rufinus | Kızıl Şahin | Long Legged Buzzard | (LC) Asgari Endişe | ||
Aquila Pomarina | Küçük Orman Kartalı | Lesser Spotted Eagle | (LC) Asgari Endişe | ||
Falco Tinnunculus | Kerkenez | Common Kestrel | (LC) Asgari Endişe | ||
Falco Peregrinus | Gökdoğan | Peregrine Falcon | (LC) Asgari Endişe | ||
Alectoris Chukar | Kınalı Keklik | Chukar Partridge | (LC) Asgari Endişe | ||
Fulica Atra | Sakarmeke | Coot | (LC) Asgari Endişe | ||
Charadrius Dubius | Halkalı Küçük Cılıbıt | Little Ringed Plover | (LC) Asgari Endişe | ||
Tringa Ochropus | Yeşil Düdükçün | Green Sandpiper | (LC) Asgari Endişe | ||
Actitis Hypoleucos | Dere Düdükçünü | Comman Sandpiper | (LC) Asgari Endişe | ||
Columba Livia | Kaya Güvercin | Rock Pigeon | (LC) Asgari Endişe | ||
Columba Palumbus | Tahtalı | Woodpigeon | (LC) Asgari Endişe | ||
Streptopelia Decaocto | Kumru | Collared Dove | (LC) Asgari Endişe | ||
Streptopelia Turtur | Üveyik | Turtle Dove | (VU) Savunmasız | ||
Cuculus Canorus | Guguk | Cuckoo | (LC) Asgari Endişe | ||
Asio Otus | Kulaklı Orman Baykuşu | Long-Eared Owl | (LC) Asgari Endişe | ||
Apus Apus | Ebabil | Swift | (LC) Asgari Endişe | ||
Alcedo Atthis | Yalıçapkını | Kingfisher | (LC) Asgari Endişe | ||
Picus Viridis | Yeşil Ağaçkakan | Green Woodpecker | (LC) Asgari Endişe | ||
Dendrocopus Major | Orman Ağaçkakanı | Great-Spotted Woodpecker | (LC) Asgari Endişe | ||
Dendrocopus Syriacus | Alaca Ağaçkakan | Syrian Woodpecker | (LC) Asgari Endişe | ||
Dendrocopus Medius | Ortanca Ağaçkakan | Middle-Spotted Woodpecker | (LC) Asgari Endişe | ||
Dendrocopus Minor | Küçük Ağaçkakan | Lesser-Spotted Woodpecker | (LC) Asgari Endişe | ||
Galerida Cristata | Tepeli Toygar | Crested Lark | (LC) Asgari Endişe | ||
Lullula Arborea | Orman Toygarı | Wood Lark | (LC) Asgari Endişe | ||
Hirundo Rupestris | Kaya Kırlangıcı | Crag Martin | (LC) Asgari Endişe | ||
Hirundo Rustica | Kır Kırlangıcı | Barn Swallow | (LC) Asgari Endişe | ||
Hirundo Daurica | Kızıl Kırlangıç | Red-Rumped Swallow | (LC) Asgari Endişe | ||
Motacilla Alba | Ak Kuyruksallayan | White Wagtail | (LC) Asgari Endişe | ||
Troglodytes Troglodytes | Çitkuşu | Wren | (LC) Asgari Endişe | ||
Erithacus Rubecula | Kızılgerdan | Robin | (LC) Asgari Endişe | ||
Luscinia Megarynchos | Bülbül | Nigtingale | (LC) Asgari Endişe | ||
Phoenicurus Ochruros | Kara Kızılkuyruk | Black Redstart | (LC) Asgari Endişe | ||
Saxicola Rubetra | Çayır Taşkuşu | Whinchat | (LC) Asgari Endişe | ||
Saxicola Torquata | Taşkuşu | Stonechat | (LC) Asgari Endişe | ||
Oenanthe Oenanthe | Kuyrukkakan | Wheather | (LC) Asgari Endişe | ||
Turdus Merula | Karatavuk | Blackbird | (LC) Asgari Endişe | ||
Turdus Philomelos | Öter Ardıç | Song Thrush | (LC) Asgari Endişe | ||
Turdus Viscivorus | Ökse Ardıcı | Mistle Thrush | (LC) Asgari Endişe | ||
Cettia Cetti | Kamışbülbülü | Cetti’s Warbler | (LC) Asgari Endişe | ||
Sylvia Melanocephala | Maskeli Ötleğen | Sardinian Warbler | (LC) Asgari Endişe | ||
Sylvia Communis | Ak Gerdanlı Ötleğen | White Throated Warbler | (LC) Asgari Endişe | ||
Phylloscopus Collybita | Çıvgın | Chiff Chaff | (LC) Asgari Endişe | ||
Aegithalos Caudatus | Uzun Kuyruklu Baştankara | Long-Tailed Tit | (LC) Asgari Endişe | ||
Parus Ater | Çam Baştankarası | Coal Tit | (LC) Asgari Endişe | ||
Parus Caeruleus | Mavi Baştankara | Blue Tit | (LC) Asgari Endişe | ||
Parus Major | Büyük Baştankara | Great Tit | (LC) Asgari Endişe | ||
Sitta Krüperi | Anadolu Sıvacısı | Krüper’s Nuthatch | (LC) Asgari Endişe | ||
Sitta Neumayer | Kaya Sıvacısı | Rock Nuthatch | (LC) Asgari Endişe | ||
Oriolus Oriolus | Sarıasma | Golden Oriol | (LC) Asgari Endişe | ||
Lanius Collurio | Kızıl Sırtlı Örümcekkuşu | Red-Backed Shrike | (LC) Asgari Endişe | ||
Garrulus Glandarius | Alakarga | Jay | (LC) Asgari Endişe | ||
Pica Pica | Saksağan | Magpie | (LC) Asgari Endişe | ||
Corvus Monedula | Küçük Karga | Jackdaw | (LC) Asgari Endişe | ||
Corvus Corone | Gri Leş Kargası | Hooded Crow | (LC) Asgari Endişe | ||
Corvus Corax | Kuzgun | Raven | (LC) Asgari Endişe | ||
Sturnus Vulgaris | Sığırcık | Starling | (LC) Asgari Endişe | ||
Passer Domesticus | Ev Serçesi | House Sparrow | (LC) Asgari Endişe | ||
Fringilla Coelebs | İspinoz | Caffinch | (LC) Asgari Endişe | ||
Serinus Serinus | Küçük İskete | Serin | (LC) Asgari Endişe | ||
Carduelis Chloris | Florya | Greenfinch | (LC) Asgari Endişe | ||
Carduelis Carduelis | Saka | Goldfinch | (LC) Asgari Endişe | ||
Carduelis Cannabina | Ketenkuşu | Linnet | (LC) Asgari Endişe | ||
Emberiza Cia | Kaya Çintesi | Rock Bunting | (LC) Asgari Endişe | ||
Emberiza Melanocephala | Kara Başlı Çinte | Black-Headed Bunting | (LC) Asgari Endişe | ||
Miliaria Calandra | Tarla Çintesi | Corn Bunting | (LC) Asgari Endişe |
Faaliyet Alanımızda Tespit Ettiğimiz Balık Türleri
Alburnoides Fasciatus | Noktalı İnci Balığı | Transcaucasian Spirlin | (LC) Asgari Endişe | ||
Squalius Cephalus | Ak Balık | Common Chub | (LC) Asgari Endişe | ||
Capoeta Tinca | Benekli Karabalık | Anatolian Khramulya | (CR) Kritik Tehlikede | ||
Barbus Tauricus | Barbus | Crimean Barbel | (VU) Savunmasız | ||
Alburnus Chalcoide | İnci Balığı | Caspian Shemaya | (LC) Asgari Endişe | ||
Pseudorosbora Parva | Çakıl Balığı | Phalacronotus Parvanalis | (LC) Asgari Endişe | ||
Oxynoemacheilus Banarescui | Gökkuşağı Alabalığı | Paphlagonian Sportive Loach | (NT) Neredeyse Tehdit Altında | ||
Oxynoemacheilus Angorae | Taşyiyen Balığı | Sakarya Loach | (LC) Asgari Endişe |
Rehabilitasyon / Doğaya Yeniden Kazandırma Çalışmaları
Acacia Maden İşletmeleri A.Ş. Gökırmak Bakır Madeninde faaliyetlerle aş zamanlı rehabilitasyon anlayışıyla çalışmalar yapılmaktadır.
Kepezkaya Atık Depolama Tesisi Arazi Hazırlık Faaliyeti Kazı Fazlası Hafriyat Depolama Alanı Rehabilitasyonu
Toplam alan 11.14 hektar – 2020 yılında rehabilitasyon projesi tamamlanmış olup , alana 3500 adet fıstık çamı dikimi gerçekleştirilmiştir.
Cevher Zenginleştirme Tesisi Arazi Hazırlık Faaliyeti Kazı Fazlası Hafriyat Depolama Alanı Rehabilitasyonu
Toplam alan 9.38 hektar – 2020 yılında rehabilitasyon projesi tamamlanmış olup , alana 2500 adet fıstık çamı dikimi gerçekleştirilmiştir.
Çorakoğlu Pasa Sahası Rehabilitasyonu
Hydroseeding uygulaması yapılmış olan kısa sürede rehabilistasyonu sağlanarak ekosistemin canlandığı örnek çalışmalardan bir tanesi de Acacia Maden İşletmeleri A.Ş. Gökırmak Bakır Madeninde gerçekleştirilen Çorakoğlu Pasa Sahası Rehabilitasyonudur.
Madencilik faaliyetlerinin başlaması ile birlikte Mart 2017 – Haziran 2022 aralığında pasa depolaması yapılan Toplam 1.550.000 m² alana sahip Çorakoğlu Pasa Depolama Alanı 2021-2022 yıllarında 1.000.000 m² alanın 114.153 m2’lik alanında hydroseeding/hydromulching uygulaması ve tüm alanlarda elle tohum serpme uygulamaları ile rehabilitasyon çalışması yapılmış ve önemli bir başarı elde edilmiştir. Rehabilitasyon çalışmalarında toplam 40 ton Onobrychis sativa (korunga) ve Vicia sativa (fiğ) tohum karışımı uygulandı. Karışım metrekare başına 20 gram korunga, 10 gram fiğ ve 10 gram bazal gübreden oluşuyordu. 2023 yılı bahar sezonunun yağışlı geçmesi nedeniyle başarı beklenen seviyenin üzerine çıkmıştır.
Ayrıca, sahasında toplam 14.524 adet (1304 ceviz, 10.608 akasya, 1.237 adet karaçam,3 adet boylu mavi ladin, 9 adet boylu sedir, 135 adet sedir,28 adet boylu sarıçam, 50 adet tüplü kuşburnu,150 adet tüplü sarıçam, 200 kızılçık,300 badem,100 hünap, 400 yabani elma) fidan dikim işlemi yapılmıştır.Söz konusu alanın kullanımı tamamlanmış olup rehabilitasyon çalışmaları sonrasında Tarım ve Orman Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. Ağaçlandırma çalışmalarına Orman Müdürlüğü ile devam edilmektedir. Mevcut durumda 90.608 akasya fidanı dikimiyle birlikte alana dikilen fidan sayısı 94.524 adet olmuştur.
Vadi (Doğu) Pasa Sahası Eş zamanlı Şev Rehabilitasyonu
Vadi pasa faaliyeti tamamlanan 100.000 m² şev alanına korunga + fiğ tohumlama çalışması yapılmıştır.
ATIK POLİTİKASI
Duyarlı, Sorumlu Madencilik İlkesi kapsamında Acacia Maden İşletmeleri A.Ş. olarak Sürdürülebilir Kalkınma İlkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak için “Sıfır Atık” prensibi entegre bir yaklaşımla atıkların yönetimini sağlamaktayız.
2020 yılında almış olduğumuz “Sıfır Atık Belgesi” çalışmaları kapsamında ve hammadde, doğal kaynakların etkin yönetimi ile sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda atık yönetimi süreçlerinde kaynakların korunması ve atıkların kaynağında ayrıştırılması kapsamında Acacia Akademi Eğitim Platformu üzerinden çalışanlara eğitimler verilmektedir.
Atıkların bilinçli ayrıştırılması ve çalışanlarda farkındalık oluşturma amacı ile haftalık bültenler / iş başı konuşmaları yayınlanmaktadır.
Sıfır Atık Çalışması : Sahada kullanılan ve geri dönüşümü mümkün olmayan kağıt bardakların kullanımı önlemek, atık miktarını azaltmak için tüm personellerin adına hazırlatılan kupa ve termos hediye edilmiştir. Maden bölgesinde kağıt bardak kullanımı tamamen kaldırılmıştır. Tesis bölgesinde ise çalışma alanlarına göre minimize edilmiştir.
FAALİYETLERİMİZDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ile MÜCADELE için BAŞLICA NELER YAPIYORUZ!
- Acacia ve Taşeron firma personellerine bilinçlendirme eğitimleri veriyoruz.
- Yakın yerleşim birimlerindeki ilkokul öğrencilerine Çevre Bilinci eğitimleri veriyoruz.
- Aylık bültenler ve iş başı konuşması toplantılarıyla her ay farklı bir konuda hatırlatmalar yapıyoruz.
- Karbon ayak izimizi hesaplıyor, azaltmak için hedefler belirleyip aksiyonlar alıyoruz.
- Enerji verimliliğine önem veriyoruz ve Enerji Yönetim Ekibi ve tüm ilgililerle daha az enerji tüketimi için değerlendirmeler yapıp aksiyonlar alıyoruz.
- Araç ve ekipmanların periyodik bakımlarına özen gösteriyoruz.
- Faaliyetlerimiz devam ederken aynı zamanda eş zamanlı rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştiriyoruz.
- Her yıl ağaçlandırma çalışmaları yaparak yutak alanların arttırılmasına katkıda bulunuyoruz.
- Çevre günü etkinliklerimizde hem personellere hem de yakın yerleşim birimlerinde fidan, tohum ve bez çanta dağıtımı yapıyoruz.
- Doğal kaynakları verimli kullanabilmek adına aksiyonlar alıyor, Cevher Zenginleştirme Tesisimizde geri dönüşüm suyu kullanıyoruz.
- Atıkların kaynağında azaltılması, kaynağında ayrıştırılması ve maksimum geri dönüşüm için eğitimler verip etkinlikler düzenliyoruz.
- Geri dönüşümü mümkün olmayan atık oluşumunu önlemek için sıfır atık kapsamında çalışmalar düzenliyoruz (örn. Kağıt bardak kullanımını önlemek için isme özel bardak ve termos dağıtımı)
- Sosyal sorumluluğumuz kapsamında yenilenebilir enerji, mera alanlarının iyileştirilmesi ve tarımsal projelere destek veriyoruz.
“Yöremizdeki Biyoçeşitlilik” Temalı Fotoğraf Sergimizden
Acacia Maden İşletmeleri olarak çevremizdeki doğal zenginliklere sahip çıkmaya devam ediyoruz. Bir çok doğal güzelliğe ve zenginliğe sahip olan Kastamonu ili Hanönü ilçesinde “Yöremizdeki Biyoçeşitlilik” temalı fotoğraf sergisi açarak paydaşlarımızla buluştuk.
2018 yılından bu yana konusunda uzman akademisyenler eşliğinde bölgemizde biyoçeşitlilik alanında çalışmalar yaparak, bölgemizde bulunan bitki ve hayvanların envanterini tutuyoruz. Hanönü ve civarında yaşayan flora, fauna ve sucul canlıları izleme çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz.
Sergi; proje kapsamında yapılan Biyoçeşitlilik izleme çalışmaları sırasında fotokapanlar ve fotoğraf makineleri ile çekilen fotoğraflardan oluşuyor. Sergi aracılığıyla Hanönü halkımızın bölgedeki canlılar, bitkiler ve endemik türler hakkında bilgi sahibi olmasını amaçladık. Özellikle öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği sergide vatandaşlar, bazı bitki ve canlıları ilk kez bölgelerinde gördüklerini ifade ettiler.